Fra sejr til knæfald

Jeg havde lovet mig selv, at mit motionsforløb ikke skulle blive en alt for fyldig del af bloggen, men nu er disse løbeture kommet til at fylde en hel del af min uge, så hvorfor ikke fortælle lidt om det også.

Dette bliver dog en blanding af fortælling, og et lille råb om hjælp.

I tirsdags havde jeg en af mine aller bedste løbeture. Jeg kunne se tydelige forbedringer at min gennemsnitsløbetid, jeg var mere udholdende og generelt ovenpå, efter hvad der var en stor personlig sejr. Ingen lemmer gjorde alt for ondt, og jeg følte på intet tidspunkt, at jeg havde presset mig selv, til at opnå nogle resultater, som mine lemmer senere ville fortryde.

En lignende succesoplevelse skulle dagens tur dog ikke byde på – tværtimod.

“Det kan altså sagtens tænkes at jeg gør noget forkert”

Efter 2,86 kilometer måtte jeg simpelthen indstille alt hvad der lignede raskt løb, og nøjes med at nedlægge den sidste kilometer i et helt almindeligt gåtempo. Jeg havde ikke tabt pusten, fået sidestik eller oplevet tegn på dehydrering. Kilden til mit pludselige stop, skulle findes i mit venstre knæ, som pludselig begyndte at gøre vanvittig ondt. Der var ikke tale om en “syrende” fornemmelse, men snarere en virkelig grim ømhed, som om min knæskal kunne bøje den forkerte vej ved blot én forkert bevægelse. Jeg må nok hellere understrege, at jeg så afgjort ikke “gik” resten af ruten – jeg haltede.

Jeg har hele tiden sagt, at jeg ikke har intentioner om at være fanatisk med min træning, og det ligger bestemt ikke i kortene at jeg skal nærme mig udholdenhed til et marathon eller lignende. Men noget kan tyde på, at jeg mangler noget know how, teknik eller udstyr, som gør at jeg ikke skal frygte at smide et håndklæde i ringen, allerede inden udgangen af den første måned. Det kan altså sagtens tænkes at jeg gør noget forkert, og spørgsmålene har hobet sig op:

 • Træder jeg forkert når jeg løber, og dermed overbelaster mit knæ?
 • Varmer jeg ikke nok op, eller strækker ordentligt ud før turen?
 • Presser jeg mig selv, mere end jeg egentlig tror?
 • Når jeg kommer hjem fra sådan en tur, skal knæet så holdes varmt eller koldt, aktivt eller i ro?
 • Kan smerten i knæet reddes eller forebygges med noget støttebånd eller lignende?
 • Hvad med sådan noget smertelindrende creme – er det værd at undersøge?
 • Klynker jeg for meget?

Det er i hvert fald ikke til at overse, at jeg lige nåede at runde en ellers glimrende tur på 20 minutter, før tempoet dalede drastisk, og det er jeg simpelthen ikke tilfreds med. Nu har jeg sat mig for at holde mig i bevægelse denne sæson, og fandme nej om et skodknæ skal sætte en stopper for det. Prøv lige os se den skændsel der tværer det ellers fine billede ud lige omkring 20-minuttersmarkeringen:

av mit knæ nåh

Jeg skal måske også lige pointere, at de to grimme hakker i linjen, næsten helt ved slutningen, altså ikke er mig der på ynkelig vis krøller mig sammen på stien i Fælledparken – det er blot mig der venter på grønt lys ved en fodgængerovergang.

Der må være et par motionseksperter eller entusiaster som læser med her, og måske kan guide mig i den rigtige retning, så jeg kan fortsætte min relativt aktive livsstil. Jeg er stadig med i 0,1 ton-klubben, og det skulle da være en skam hvis jeg på grund af manglende viden, ikke får en ærlig chance for at melde mig ud.

Smid gerne en kommentar med gode fifs, så jeg kan komme på ret køl igen, og forhåbentlig ikke miste modet.

5 thoughts on “Fra sejr til knæfald

 1. Ømheden i knæet kan skyldes overbelastning. Har du overvejet at udskifte en af løbeturene med en lang gåtur? En anden mulighed kan også være at noget andet i kroppen ikke er klar til at løbe. Forklaring: Da jeg trænede til Marathon blev jeg øm i siden af knæskallen. Det bliver også kaldet løberknæ og skyldes at min ballemuskel ikke var stærk nok. Derfor var løsningen øget styrketræning. Man skal huske at løb er meget belastende for kroppen.
  Jeg håber det bliver bedre!

  Like

  1. Hej Kirsten

   Tusind tak for dit indspark.

   Jeg har snakket lidt rundt omkring, med mennesker som ved meget mere om den slags end mig. Den umiddelbare konklusion har været, at jeg enten skal være opmærksom på hvordan fødderne “lander”, da jeg indtil videre er landet ret hårdt på hælen frem for en “flad fod”. Alternativt skal jeg investere i et par andre sko, hvor der er en tykkere stødpude under hælen, som så vil tvinge min fod til at ramme jorden bedre.

   Som du også foreslår, så har jeg ikke været helt inaktiv og har taget mig et par gåture (solen er jo fremme, så det er næsten tosset at lade være). Jeg kan dog godt mærke på det venstre knæ, at selvom jeg holder mig i et relativt normalt gåtempo, så begynder knæet at knirke igen efter en 3 kilometers gang. Not cool!

   Jeg har i hvert fald fået et par fifs og finter til hvad der skal ske, men hvis det her bliver ved, så kan det altså godt være at jeg skal have en kyndig person til at kigge nærmere efter, og se om der potentielt er noget galt med knæet, eller om jeg allerede har smadret det på egen hånd *gulp*!

   Like

 2. Hejsa 🙂

  Jeg har samme erfaring som Kristen.

  Jeg besluttede mig for nogle måneder siden at øge min distance med 500 meter pr. Løbetur (startede ude af træning og med dårlig kondi) og det gik rigtig godt, indtil at det lige pludselig gik rigtig skidt, med lignende aggressive ømhed (læs: det gjorde satans ondt) som du også beskriver.

  Løsningen var først at hvile i et par dage, stoppe med at øge distancen, faktisk endda gå lidt ned i distance og at sætte tempoet ned de efterfølgende 3 løbeture. Så kunne jeg øge lidt igen derefter.

  Så jeg tænker, ligesom Kirsten siger, at belastningen har været for voldsom for mig, og at det også er det der er sket i dit tilfælde.

  Held og lykke med rejsen mod medlemskabet i under-100-kg-klubben 😉

  Like

  1. Hej John

   Projektet lever skam endnu, men jeg tager den lige lidt med ro, enten til jeg selv kan mærke at knæet er i bedring, eller til jeg får en læge der fortæller mig noget andet. Time will tell …!

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s