En “lukket” åbenbaring

Jeg har brugt formiddagen på at arbejde videre på slap-teknikken på min bas. Jeg har stadig lang vej endnu, før jeg kan hamle op med navne som Ida Nielsen og Les Claypool, men det går stille og roligt i den rigtige retning.

Min primære kilde til lærdom er YouTube. Der er masser af dygtige instruktører, som gladeligt deler ud af deres egne erfaringer, med henblik på at give grønskollinger som mig en ærlig chance for at angribe udfordringen med en løftet pande uden alt for mange rynker. Lige nu suger jeg viden til mig, fra en gut der hedder Mark J. Smith, på hans YouTube-kanal TalkingBass – Online Bass Lessons. Han er virkelig pædagogisk i sin tilgang, til at forklare hvad han selv gør, hvad store artister gør og hvilke variationer man selv kan smide ind i sine fingerfærdigheder.

Ghost notes er simpelthen uundværlige!”

Dagens lektion omhandler muted notes eller ghost notes. Det er de små “usynlige” anslag, som ikke giver en egentlig tone, men medvirker til at holde rytmen i det riff man spiller. Uden ghost notes spiller man altså bare tonerne som de lyder, men inkluderer man dem i slap-stilen, får man et virkelig funky udtryk i sin sound. Ghost notes er simpelthen uundværlige!

Følgende tager udgangspunkt i en højrehåndsbas, som er det jeg selv spiller på:

For at lave en ghost note, skal man holde sin venstre hånd på strengene, løst nok til at man ikke får ramt en “rigtig” tone, men også stramt nok til at man ikke får spillet strengens egen grundtone. Har man aldrig gjort det før, kan det være udfordrende nok at få det helt rigtige feel, og vide præcis hvornår man har det korrekte greb. Når først man har styr på det, skal man så forsøge at spille disse muted notes rytmisk mellem de øvrige toner. Det vil sige at man skal skifte mellem at slå tonerne an som man plejer, og så få inkorporeret ghost notes for at bevare rytmen.

“det blev ved med at lyde som om jeg smed en sæk kartofler ned af en metallisk vindeltrappe”

Min store udfordring var at få højre og venstre hånd til at samarbejde. Jeg har lært at slå tonerne an med en rimelig skarp højre tommelfinger, og jeg har også mestret førnævnte greb om strengene, for at få en god muted sound. Der hvor min film knækker, er når jeg slår en tone an, og så griber fat for at mute mit næste anslag, for derefter at slippe strengene igen, for at spille den næste tone. Forestil dig at du skal åbne en sodavandsflaske, men at skruelåget pludselig skal drejes den modsatte vej, og at du kun må bruge din uvante hånd, som i øvrigt har fået tapet en svensknøgle fast til sig … og at opgaven skal udføres bag din ryg … mens du hænger på hovedet … og kigger i et ulige antal spejle … og dit strygejern står i flammer.

Okay, jeg overdriver en anelse, men jeg kunne simpelthen ikke vikle mit hoved om at få timingen på plads, og det blev ved med at lyde som om jeg smed en sæk kartofler ned af en metallisk vindeltrappe.

Pludselig gjorde mine hænder noget, som instruktør-Mark ikke nævnte i sin video:

I stedet for at holde strengene åbne som udgangspunkt, og derefter mute tonerne når de skulle bruges, så fik jeg startet med at holde strengene “lukkede” og derefter løftede fingrene for at spille de lange toner. Når man højre hånd slog ind mod strengen der skulle spilles, bevægede min venstre hånd sig væk, altså arbejdede hænderne pludselig modsat hinanden, men med den samme rytme.

Jeg kunne nu sætte tempoet op, fordi rytmen var mere fast end før, og det begyndte at få noget af den funk-følelse, som netop er hele pointen med slap-teknikken.

Det er det jeg kalder en god-damn-aha-oplevelse, og det er sådanne situationer der gør, at jeg hele tiden har lyst til at forbedre mig og blivere klogere, på de muligheder som instrumentet byder på.

Kæmper du selv med at få startet på slap-teknik, så vil jeg igen henvise til Mark J. Smith, og hans fremragende lektioner på YouTube; hans første lektion finder du lige her. Du skal blot være forberedt på at sætte hans videoer på pause hvert 30. sekund, for at terpe den øvelse han netop har vist dig, og du kan vove på at fortsæte videoen, før hans sidste ord sidder på (hånd-)rygradden.

I dag er det torsdag, hvilket betyder at jeg skal mødes med bandet senere i eftermiddag. Jeg prøver at agere SoMe-ansvarlig, og Instagram er din primære kilde til at få et kig bag scenerne. Har du lyst til at følge med i det vi laver, så må du endelig kigge forbi – det hænder at det bliver fjollet.

Du finder også mig på både Facebook og Instagram, og du er mere end velkommen til at følge med begge steder.

bass 01 small

4 thoughts on “En “lukket” åbenbaring

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s